Samenvatting verslag eerste onderzoek

Eerbiedwaardige grond die de tuiniers al 60 jaar mogen bewerken! Het is niet voor niets dat er slechts één spade diep gegraven mag worden. 2000 jaar geleden leefden en woonden hier Romeinen in het marktstadje Forum Hadriani. In de bodem zijn er nog vele sporen van terug te vinden.

Het is bijzonder dat er na 60 jaar grondbewerking nog steeds Romeinse scherven naar boven komen. Gelukkig zijn veel tuinbezitters zich hiervan bewust en bewaren zij de scherven die in de grond gevonden worden. Tijdens het milieuonderzoek dat in opdracht van de Gemeente is uitgevoerd hebben leden van de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg (AWLV) uit 11 verschillende tuinen 595 scherven meegenomen voor onderzoek.

Onderzochte vondsten per tuin

 

Veel scherven dateren inderdaad uit de Romeinse tijd. Het lijkt erop dat het terrein, nadat de Romeinen zijn vertrokken, meer dan 1000 jaar braak heeft gelegen. De eerste gevonden scherven na de Romeinse tijd dateren uit de 17e eeuw. Bij het onderzoek is regelmatig gelukt om te achterhalen waarvan een scherf onderdeel was. Er is zelfs een onderdeel gevonden van een Romeinse centrale verwarmingsbuis (een tubulus).

scherven-van

romeinse-amfoor-1

Amfoor

romeinse-tubulus

verwarmigsbuis

romeinse-kookpot

kookpot

romeinse-wrijfschaal

Wrijfschaal

 

 

 

 

 

 

 

De AWLV wil ook in de toekomst graag de scherven onderzoeken die in de tuinen gevonden worden. Hiervoor vragen wij de medewerking van de leden van de vereniging om alle scherven die gevonden worden te bewaren. Periodiek worden deze scherven dan opgehaald, onderzocht en weer teruggegeven. Leden van de AWLV komen dit graag toelichten en eventuele vragen beantwoorden.

Ronald Zalmé