De lezing begint om 20.00 uur. De deuren van de werkruimte gaan open om 19.30 uur. Er is koffie/thee vooraf en na afloop een drankje. De toegang is gratis. Wij organiseren deze lezing in onze werkruimte.
Jan G.M. Verhagen, archeoloog en bioloog vertelt over Romeinse waterwerken in de Rijn-Maasdelta.
De lezing gaat over het promotieonderzoek dat de spreker heeft uitgevoerd naar de Romeinse waterwerken. Hieronder verstaan we kanalen, dammen, havenwerken, kades e.d., kortom de hele kunstmatige infrastructuur voor het transport van goederen en personen over het water. Deze infrastructuur speelde ook een belangrijke rol bij de vroeg-Romeinse pogingen om Noord-Germanië te onderwerpen. Vanaf ca. 45 na Chr. wordt de Rijn als Rijksgrens geconsolideerd, die we aanduiden met limes.
Het veldonderzoek van de spreker heeft zich toegespitst op de dam en kanalen van Drusus, met name op twee locaties. De eerste betreft de omgeving van Herwen en Lobith met de verspoelde resten van het castellum Carvium, dat diende om de Dam van Drusus te bewaken. Het tweede veldonderzoek is uitgevoerd in het gebied van de Utrechtse Vecht. Het onderzoek betrof een stuk van de Vecht dat mogelijk teruggaat op een Romeins kanaal. Mede aan de hand van resultaten van andere onderzoekers, zoals het kanaal van Corbulo en het vermoedelijke Mare-kanaal, geeft spreker een overzicht van het transportnetwerk over water in de Romeinse tijd.
Over de spreker: Jan Verhagen is archeoloog en bioloog. Hij voerde vanaf 2011 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een promotieonderzoek uit naar de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta. Dit is een onderzoek op het grensvlak van bodemkunde en archeologie. Zijn promotie vond plaats op 27 september 2022.