23 mei: lezing door archeoloog Leo Verhart over zijn recente boek Parallelle Sporen

Op donderdag 23 mei geeft Leo Verhart een lezing over zijn recent gepubliceerde omvangrijke dubbelbiografie over twee van Nederlands bekendste archeologen: Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973).

Deze twee mannen domineerden bijna vijftig jaar lang de Nederlandse archeologie. Ze waren meester en leerling, maar kregen al snel ruzie. Het gevolg was dat ze bijna hun hele leven elkaar zouden tegenwerken. Die fascinerende strijd zou bepalend zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse archeologie. Holwerda werkte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de toonaangevende
instelling in de Nederlandse archeologie. Hij introduceerde de moderne archeologie in ons
land. Zijn leerling Van Giffen zou hem binnen dertig jaar overvleugelen met zijn eigen Biologisch-Archeologisch Instituut in Groningen.

De band met Voorburg
In de lezing zal ook aandacht zijn voor hun band met Voorburg. Holwerda heeft jarenlang opgegraven op de landgoederen Arentsburg en Hoekenburg, op zoek naar de Romeinse sporen die hier in de grond lagen en die hij interpreteerde als een vlootstation. Van Giffen daarentegen, die samen met Holwerda opgroef, had er zo zijn eigen mening over. De eerste ruzies tussen Holwerda en Van Giffen ontstonden in Voorburg.

Leo Verhart (1952) was als conservator prehistorie verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden en het Limburgs Museum in Venlo. Hij maakte tentoonstellingen, televisieprogramma’s en publiceert regelmatig over archeologische onderwerpen met als speciale belangstelling de steentijd en wetenschapsgeschiedenis. Onlangs voltooide hij een omvangrijke dubbelbiografie over de twee grondleggers van de moderne archeologie in Nederland met als titel Parallelle sporen.

Praktisch:
De lezing wordt gehouden in De Voorhof (naast de Oude Kerk in Voorburg) en begint om 20 uur. De inloop is vanaf 19.45 uur. Er is een koffie/thee pauze.

Toegang:
De toegang is gratis voor leden van de AWLV. Niet leden betalen €5,00 euro (incl. een kopje koffie/thee), dit kan ter plekke worden voldaan. Aanmelden via een e-mail aan secretariaat@awlv.nl