Groepsreis AWLV naar Boedapest, 18 t/m 23 mei 2017

Met achttien leden van onze werkgroep zijn we op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Hongarije, Gajus Scheltema, ook lid van de onze werkgroep, naar Hongarije gegaan.
Gajus had voor een bijzonder interessant, althans voor ons amateur archeologen, programma gezorgd. Na een vlotte vliegreis hadden we de eerste dag nog wat tijd voor een eerste verkenning van Boedapest.

Dag 1
In de morgen zijn we naar het Matrica Museum gegaan met het daar aan verbonden archeologisch park Százhalombatta.
Matrica was een bloeiend Romeins stadje, 1e – 4e eeuw na Chr. In het museum is een grote verzameling prehistorische- en Romeinse vondsten.

In het park zijn overblijfselen uit de prehistorie, de Hallstatt cultuur. We bezochten o.a. een prehistorische grafheuvel van 2700 jaar oud. Bijzonder aan deze grafheuvel is dat je erin kon om ook de binnenkant te bekijken.

een prehistorische grafheuvel van 2700 jaar oud

prehistorische grafheuvel van 2700 jaar oud

‘s-middags naar het Romeinse militaire kamp Gorsium

 

Dag 2
Aquincum, Romeinse stad in het noorden van Boedapest uit de 2e eeuw. Tempels, winkels, baden en huizen.

Aquincum

Dag 3
Eerst naar Kecskemet met een bezoek aan het museum in Jugendstil stijl met o.a. een grote collectie oude gouden vondsten.

Kecskemet

In de middag naar het nationaal park Kinkunság, een prehistorische woonplaats. Daarna naar de poesta, het nationaal park Hortobágy, het grootste aaneengesloten grasland van centraal Europa. Een ranger gaf daar uitleg over het behoud van de poesta.

 

park Kinkunság

park Hortobágy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4
In de morgen vrij om Boedapest te verkennen. In de namiddag een ontvangst in de ambtswoning van Gajus Scheltema met een borrel en een hapje

Dedeelnemers

 

 

 

 

 

Dag 5
In de morgen laatste kans om nog wat van Boedapest te zien en in de middag vertrek naar Nederland.
Met veel waardering voor Vian, Joanneke en Gajus voor de organisatie van deze reis.

 

 

 

 

 

 

Tekst en foto’s: Kees van der Brugge