Open Monumentendag 2018


Zaterdag 8 september vindt de 32e editie van de Open Monumentendag plaats met dit jaar als thema ‘In Europa’, in aansluiting op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Er zullen weer vele diverse fraaie gebouwen opengesteld worden voor het publiek.

Leidschendam-Voorburg besteedt dit jaar extra aandacht aan de Romeinen. De Romeins-Europese geschiedenis is onverbrekelijk aan onze gemeente verbonden met Forum Hadriani, de Romeinse stad die in Voorburg heeft gelegen. In Park Arentsburgh toont Vereniging Pax Romana het burgerleven langs de Limes in het Romeinse Nederland van de 1e eeuw na Christus in de vorm van ambachten in het kampleven, zoals koken, houtbewerken, leerbewerken en koperkloppen. De AWLV geeft twee rondleidingen door het park en er staat een kraam met archeologische vondsten. Tijden: 11.30 en 13.30 uur. Graag melden bij de kraam.

Stadsbaken met reconstructietekening van Forum Hadriani (foto: Open Monumentendag).

Peter van der Ploeg, director van Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, zal in het park toelichten hoe de resten van Forum Hadriani weer zichtbaar gemaakt gaan worden zonder te graven. In een kraam is een collectie Romeinse munten van Hans van Gastel te zien.

Huize Arentsburgh opent voor het eerst dit jaar haar deuren voor het publiek tijdens Open Monumentendag.
Hier geeft Bert van der Valk twee lezingen:
− Het landschap van West Nederland ten tijde van de Romeinen (om 12.30 uur);
− Forum Hadriani verbonden met de buitenwereld (om 14.30 uur).

Wethouder Astrid van Eekelen zal tegen 11.00 Huis en Park Arentsburgh bezoeken. Zij wordt verwelkomd door de klanken van het pop-up optreden van Blazersensemble Windkracht 10. In Museum Swaensteyn kunnen archeologische vondsten uit Romeins Voorburg worden bekeken en er is een kinderspeurtocht over de Romeinen door het museum uitgezet. In Kinderboekwinkel “In De Wolken”’ in de Herenstraat is tussen 15.00 en 16.00 uur een workshop rond Romeinen voor kinderen vanaf 8 jaar. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Meer informatie: www.omd-lv.nl.