Romeinse geschiedenis Voorburg uit dagboeken Caspar Reuvens

Caspar Reuvens was de grondlegger van de archeologie in Nederland. Hij was de eerste die tussen 1827 en 1833 opgravingen deed bij de Romeinse stad Forum Hadriani in Voorburg. Zijn handgeschreven opgravingsdagboeken zijn echter nooit gepubliceerd. Wethouder van Eekelen van Cultureel Erfgoed: “Het is heel bijzonder om deze Romeinse geschiedenis zo dichtbij te hebben, in de Voorburgse grond. Er is nog steeds veel wat we niet weten. Daarom laat de gemeente nu met hulp van geïnteresseerden de dagboeken van Reuvens ontrafelen om zo de Romeinse geschiedenis van Voorburg opnieuw te ontdekken.”

Velehanden.nl

Op de website velehanden.nl staan de handgeschreven dagboeken van Reuvens. Geïnteresseerden kunnen enkele pagina’s daarvan online laten ‘vertalen’ naar getypte en gemakkelijk leesbare tekst. Op deze manier wordt de inhoud van de dagboeken goed toegankelijk voor de wetenschap en het brede publiek.

Later dit jaar komen de dagboeken centraal te staan in een door Zuid-Holland reizende tentoonstelling over Reuvens en zijn opgravingen. Van Eekelen: “Het mooie van dit digitale project is dat vele handen licht werk maken. Erfgoed is van iedereen, en zo kun je gemakkelijk een bijdrage leveren om het onderzoek naar de Romeinse stad Forum Hadriani een stuk verder te brengen.”

Romeinse stad in Voorburg

Forum Hadriani, de Romeinse stad in Voorburg, staat op het punt om dit jaar Unesco werelderfgoed te worden. De Romeinen bouwden in Voorburg één van de twee Romeinse steden in Nederland, genaamd Forum Hadriani. Dit was het Romeinse centrum in Zuid-Holland en daardoor een unieke vindplaats van Romeinse aanwezigheid in Nederland. Archeologen zijn al geruime tijd geïnteresseerd in de Romeinse resten die zich bij Voorburg in de grond bevinden; zo ook de eerste hoogleraar archeologie ter wereld, Caspar Reuvens. Tussen 1827 en 1833 begon Reuvens een opgravingscampagne, waarbij hij een dagboek liet bijhouden van zijn werkwijze en archeologische vondsten. Zijn bedoeling was om zijn dagboek met bevindingen te publiceren. Helaas is Reuvens op 42-jarige leeftijd in 1835 overleden, waardoor zijn opgravingen nooit zijn gepubliceerd en de dagboeken in een archief verdwenen.

Noot voor de redactie

Bron tekening: Rijksmuseum van Oudheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nienke de Boer, communicatieadviseur, 06 – 14326167.

Tekst overgenomen van  www.lv.nl