Tentoonstelling: Cold Cases in de archeologie

Archeologiehuis Zuid-Holland, vanaf 18 mei 2014

Vanaf 18 mei 2014 is de tentoonstelling “Cold Cases in de archeologie” te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland. De tentoonstelling laat zien hoe forensische technieken kunnen worden toegepast in de archeologie om zo tot nieuwe inzichten te komen. Deze moderne onderzoeksmethoden worden toegepast op de skeletresten van twee 7e-eeuwse vrouwen en op het massagraf uit Wassenaar uit ongeveer 3700 voor Christus. Deze onderzoeksmethoden waren in 1987 (toen het werd opgegraven) immers nog niet toegankelijk!

De tentoonstelling toont de resultaten van dit onderzoek. Het verrichte DNA onderzoek, de reconstructies en het isotopenonderzoek zorgen voor vele nieuwe inzichten. Voorbeelden van onderzoek aan vondsten uit Wassenaar, Vlaardingen én Oegstgeest passeren in deze tentoonstelling, welke een initiatief is van het archeologische publieksbedrijf TGV, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Vlaardingen, de revue.

Wassenaars massagraf

In 1987 is dit massagraf uit de Bronstijd opgegraven, maar tot op het heden zijn er nog vele vragen en mysteriën. Het graf van ongeveer 4000 jaar oud bevat twaalf lichamen (mannen, vrouwen en kinderen), welke tegelijkertijd begraven zijn. Sporen van geweld zijn duidelijk zichtbaar, maar toch is de groep met uiterste zorg begraven. Wat is hier nu precies gebeurd?

Geheimen van middeleeuwse Oegstgeestse vrouwen

Cold cases

 

 

In 2012 is er door de Universiteit Leiden de opmerkelijke ontdekking van twee graven uit de 7e eeuw gedaan. Tijdens deze opgraving, welke al enkele jaren liep, zijn de graven van twee vrouwen aan het licht gekomen, welke vergezeld waren van zeer bijzondere grafgiften. Deze giften duiden op grotere contactnetwerken en men vraagt zich ook af wie deze vrouwen daadwerkelijk waren, en of deze wel uit de omgeving komen!