Verslag Open Monumentendag 2018

Op zaterdag 8 september 2018 vond de Open Monumenten Dag plaats. Het thema was dit jaar ‘In Europa’, aansluitend bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.  Het accent lag op wat ons cultureel bindt en daarmee komen we vanzelfsprekend bij de Romeinen uit. Grote delen van Europa behoorden tot het Romeinse Rijk toen dat op zijn hoogtepunt was in de tweede eeuw.  Met het culturele erfgoed van die periode hebben we, na bijna 2000 jaar, nog dagelijks te maken, bijvoorbeeld in onze taal en ons schrift.

Vandaar dat er dit jaar veel aandacht was voor Park Arentsburgh, waar zich in de Romeinse tijd Forum Hadriani bevond.  Leden van Vereniging Pax Romana, die Romeinse soldaten en burgers uitbeelden zoals die in Nederlands geleefd hebben, waren in vol ornaat aanwezig.  Er was een Romeinse schrijver, die liet zien hoe je met een rudimentair schrijfinstrument als een rietpen toch netjes op een papyrusrol kan schrijven. Een Romeinse dame wist alles van Romeinse kleding, die meestal gemaakt was van wol of linnen en bevestigd met een fibula (kledingspeld).  Verder waren er een Romeinse kok, die allerlei heerlijkheden liet proeven, en een smid die in het dagelijks leven ook smid was en de prachtigste zwaarden kon maken. En dan vraag je je af, wat kostte dat dan in die tijd? Daarover kon je uitleg krijgen bij het stalletje met Romeinse munten.  Alle soorten waren te zien, van de minst waardevolle as tot de gouden aureus…Een Romeinse soldaat verdiende per maand, naar nu omgerekend, ongeveer € 250,-.  Niet echt veel voor zo’n gevaarlijk beroep!

De AWLV was aanwezig met een standje.  Veel mensen waren geïnteresseerd in onze voorbeelden van inheems en geïmporteerd aardewerk en natuurlijk onze dakpannen met stempels en de afdruk van een hondenpootje (of kat, daar wil ik van af wezen).  Ook hebben we veel vragen beantwoord over het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani zelf.  Behalve het standje waren er natuurlijk de rondleidingen van Bram en Titia door Park Arentsburgh.  Dat dit onderdeel van de geschiedenis van Voorburg erg leeft bleek wel uit de grote groep mensen die zich aansloot bij deze rondleidingen.

Vian Gast en Ronald Zalmé achter de stand (foto: Harma Aris)

Bert van der Valk hield twee lezingen in huize Arentsburgh over het landschap van West-Nederland ten tijde van de Romeinen.  Deze lezingen waren zo populair dat een deel van de belangstellenden voor een dichte deur kwam te staan, de zaal zat (over)vol.

De OMD 2018 was een zeer geslaagde dag waarop we het publiek uitgebreid hebben kunnen voorlichten over de Romeinse geschiedenis van Voorburg.

tekst: Vian Gast
foto: Harma Aris